دانش حقوقی خرد انسانی

menu

جرایم رایانه ای

پیگیری پرونده جرایم رایانه ای در عمل

وکیل متخصص جرایم رایانه ای میگوید: پس از تنظیم شکواییه و طرح دعوا در دادسرای ویژه برای رسیدگی به جرایم سایبری روند عملی پرونده و پیگیری های فراوان آن آغاز میشود. یکی از مراحل رسیدگی به جرایم رایانه ای که از اهمیت ویژه ای نیز برخوردار میباشد، نقش پلیس فتا در رسیدگی به جرایم سایبری میباشد. اینکه چه هنگام و با در دست داشتن چه مدارکی باید به پلیس فتا مراجعه نماییم دارای اهمیت بسیار بالایی میباشد. لذا در عمل باید بدانید که حسب مورد در چه تاریخی باید به چه مراجع قضایی و شبه قضایی مراجعه نمایید.

پیگیری پرونده جرایم رایانه ای در دادسرا

پس از اینکه پلیس فتا بعنوان ضابط دادگستری، دستورات مقام قضایی را انجام داد و گزارش خویش را کامل نمود، آن را به دادسرا ارسال مینماید. دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم رایانه ای پس از وصول گزارش و رویت مفاد و متن آن نسبت به انجام سایر عملیات قانونی و تحقیقات مقدماتی اقدام مینماید. شاکی یا وکیل جرایم سایبری منتسب از ناحیه او، حسب مورد به هر یک از مراجع مذکور یعنی دادسرا و پلیس فتا، مراجعه کرده و از ارسال و وصول پاسخ استعلام ها مطلع میشود.

خوب است بدانید در شهر تهران برای رسیدگی به شکایت از جرایم رایانه ای و انجام تحقیقات مقدماتی، دادسرای ویژه ای در نظر گرفته شده است. که جمیع شعبات آن دادسرا مشغول به فعالیت در زمینه های مختلف جرایم سایبری میباشند. دادسرای ناحیه ۳۱ تهران به آدرس فلکه دوم صادقیه، بزرگراه آیت اله کاشانی، خیابان اباذر، نبش بوستان دوم غربی (دادسرای ناحیه ۵ سابق). در شهرستان های یا سایر حوزه های قضایی، علی الاصول یک شعبه از شعبات دادسرای عموم و انقلاب آنجا بصورت اختصاصی به جرایم رایانه ای رسیدگی نموده و عهده دار انجام تحقیقات مقدماتی در این زمینه میباشد.لذا برای طرح دعوا و تنظیم شکواییه و پیگیری پرونده جرایم رایانه ای خود نیازی نیست که محل و مکان دقیق مرجع صالح را بدانید، زیرا پس از ثبت شکایت خود از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای شما عزیزان ابلاغ در سامانه ثنا قرار گرفته و از مرجع صالح به رسیدگی همچون دادسرای جرایم رایانه ای مطلع میشوید.

پیگیری پرونده جرایم رایانه ای در دادگاه

  • عدم پیگیری پرونده جرایم سایبری در دادگاه چه نتیجه ای به دنبال دارد؟
  • آیا شاکی میتواند در دادگاه حاضر نشود؟
خوب است بدانید پس از آنکه پرونده کیفری با موضوع جرایم سایبری به دلیل صدور کیفرخواست به دادگاه واصل گردید، دادگاه پس از ثبت و رویت پرونده، به دفتر خویش دستور تعیین وقت رسیدگی داده و طرفین را برای حضور و شرکت در جلسه رسیدگی دعوت مینماید. ابلاغ اخطاریه در سامانه ثنای هر شخص اعم از طرفین دعوا بعنوان شاکی و متهم و وکلای ایشان قرار میگیرد. حال هریک از طرفین دعوا بعنوان اشخاص اصیل دعوا مختار هستند که در جلسه رسیدگی در دادگاه شرکت نمایند یا شرکت ننموده و وکیل نیز به محکمه معرفی ننمایند. نکته: دادگاه برای انجام رسیدگی به حضور طرفین نیازی نداشته و در غیاب ایشان نیز به پرونده رسیدگی مینماید. مگر آنکه بدون حضور طرفین یا وکلای ایشان، امکان برگزاری جلسه و مقدمات و موجبات جلسه فراهم نباشد که در اینصورت جلسه رسیدگی در دادگاه صرفا با حضور ایشان تشکیل شده و این امر در متن ابلاغیه تحت عنوان الزام به حضور به اطلاع طرفین میرسد.

بهترین نوع پیگیری در جرایم سایبری

خوب است بدانید یکی از بهترین و مهم ترین بخش از بخش های مختلف پیگیری پرونده جرایم رایانه ای آن است که پیگیری های انجام شده همراه با ارائه بهترین لوایح تنظیمی و در مقام دفاع و مرتفع نمودن ایرادات شکلی و ماهوی در هر مرحله باشد. بعنوان مثال تصور نمایید پرونده کیفری شکایت از مزاحم واتساپ در مرحله انجام تحقیقات مقدماتی در پلیس فتا باشد و به هردلیلی مانند سهو قلم، شماره واتساپ مشتکی عنه یا سایر مشخصات وی مانند آدرس محل سکونت یا اقامت وی در پرونده و نزد پلیس فتا به اشتباه درج شده باشد. این امر موجب اطاله دادرسی به دلیل عدم دسترسی به متهم میشود. وکیل متخصص و باتجربه در جرایم سایبری میتواند با هربار رویت و مطالعه و تدقیق در اوراق و محتویات پرونده، به وجود چنین ایرادات و اشکالاتی در اوراق و محتویات پرونده پی برده و در طی تنظیم لایحه شایسته ای، تصحیح موارد مذکور را از مرجع صالح بخواهد. با رعایت و انجام چنین جزییاتی است که تسریع در روند رسیدگی به پرونده صورت گرفته و تفاوت یک وکیل حرفه ای و خبره از سایر همکاران مشخص میشود. یکی از موارد حائز اهمیت در نحوه رسیدگی به جرایم رایانه ای نیز ایفای نقش وکیل متخصص در زمینه های عملی و کاربردی میباشد.