دانش حقوقی خرد انسانی

menu

دعوای تجاری

شخصیت حقیقی و حقوقی

همانطور که میدانید دو نوع شخصیت داریم. یکی شخصیت حقیقی که مربوط یا مرتبط با هر فرد است، و دیگری شخصیت حقوقی که از کنار هم قرار گرفتن چند شخصیت حقیقی یا حقوقی و یا ترکیبی از آنها به وجود می آید. مطابق با قانون کشور عزیزمان امکان اقامه دعوا علیه شرکت ها که دارای شخصیت حقوقی هستند وجود دارد. پس روشن است همانگونه که اشخاص حقیقی می بایست پاسخگوی اعمال خویش باشند، پس شرکت ها نیز از این قاعده مستثناء نبوده و شامل آن می شوند. حال سوال این است که نحوه و مراحل شکایت از شرکت ها چگونه است؟ برای درک هر چه بهتر مطلب فوق قصد داریم که تعریفی کوتاه و اجمالی نسبت به شخصیت حقوقی بپردازیم. همانگونه که در سایر مقالات مرتبط دیگر همچون طرح دعوا علیه شرکت یا دعوای سهامداران علیه شرکت نیز اشاره گردیده شخصیت حقوقی در واقع مجموعه ای از حقوق و اموال است که به منظور رسیدن به منافع و مزایا گرد هم جمع می شوند. تمامی شرکت ها دارای وجوه مشترکی هم چون نام و عنوان مستقل، اموال مختص به خود، اقامتگاه و تابعیت مستقل می باشند. ولیکن در نحوه و مراحل شکایت از شرکت ها اشتراک دارند. نکته: شرکت های تجاری یا شخص محور هستند و یا شرکت های سرمایه محور هستند.

نحوه و مراحل شکایت از شرکت ها و مجازات مربوز به آنها

در صورتی که شخص حقوقی در قصور و کوتاهی پیش آمده، مسئول شناخته شود با توجه به شدت جرم ارتکابی و مورد توجه قرار گرفتن آثار و نتایج زیان بار آن عمل به مجازات محکوم می شوند. اگر بخواهیم به برخی از آنها اشاره کنیم می توانیم به: ۱ . انحلال شرکت ۲ . مصادره کل اموال ۳ . جزای نقدی و انتشار حکم محکومیت ۴ . ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه ۵ . ممنوعیت یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی ۶ . ممنوعیت از اصدار برخی اسناد تجاری را نام برد. شایان به ذکر است که مجازات های نام برده بسته به جرم ارتکابی تعیین می شوند. نکته: ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه یا به صورت دائم است یا حداکثر برای مدت پنج سال میباشد.  

نحوه و مراحل شکایت از شرکت ها و طرق مختلف آن

همانگونه که مستحضر هستید به دو صورت می توان از شرکت ها شکایت نمود و علیه ایشان طرح دعوا کرد. این دو صورت عبارت است از طرح دعاوی کیفری و حقوقی. در وصف دعاوی کیفری می بایست گفت توجه به دو نکته حائز اهمیت است. اول آن که در بحث مسئولیت کیفری اصل بر مسئولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی زمانی مسئولیت کیفری دارد که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام ایشان و یا در راستای منافع آن مرتکب جرمی شده باشد. دوم آن که مسئولیت کیفری شخص حقوقی مانع مسئولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست. این امر بدان معناست که اگر شخص حقیقی منتسب به شخصیت حقوقی عملی مجرمانه را انجام دهد نمی تواند به این بهانه که جرم را به نفع شرکت انجام داده از مسئولیت شانه خالی کند.

در وصف شکایت حقوقی هم می بایست گفت این دعوا طیف گسترده ای از مسائل را پوشش می دهد و نکته مهم و حائز اهمیت آن این است که در برگه دادخواست می بایست در قسمت خوانده نام شرکت را قید نمائید. چرا که بر همین اساس دادگاه صالح به رسیدگی در این مورد متفاوت خواهد بود.

مرجع صالح به رسیدگی به شکایت از شرکتها

همانطور که بیان گردید اصولا شکایت از شرکت ها از دو منظر کیفری و حقوقی صورت می پذیرد. و اگر شکایت کیفری باشد مرجع صالح به رسیدگی دادگاه محل وقوع جرم است. و می بایست پس از طرح دعوا از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادسرا مراجعه نمود. حال اگر دعوا حقوقی باشد پس از طرح, دعوا در محاکم دادگستری قابل پیگیری است. نکته دیگر اینکه تمامی آراء صادره از محاکم اعم از دادگاه های کیفری و حقوقی قابل تجدید نظر خواهی می باشند. اصولا طرح دعوای حقوقی علیه شرکت ها می بایست در محل استقرار دفتر اصلی شرکت صورت پذیرد. اما در پاره از مواقع می توان این موضوع را بر اساس مکانی که شرکت می بایست تعهد خود را انجام دهد تعیین کرد. نکته: مهلت اعتراض به آرا برای افراد مقیم ایران بیست روز و برای افراد مقیم خارج از کشور دو ماه می باشد.